Lauantain 25.11. Helsingin Sanomien mielipidepalstalla nostettiin taas esiin teema avoliitossa elävien oikeudet. Tehdäänpä taustat selviksi: minä olen mennyt naimisiin, mutten kirkossa vaan siviiliseremonialla. Juhlat olivat oikein mukavat. Tuttavapiiristäni löytyy kuitenkin myös muunlaisia enemmän ja vähemmän virallisia parisuhteita.

Pidän itseäni suvaitsevaisena ihmisenä ja haluan ymmärtää erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten erilaisia ratkaisuja. Mutta vaikka olen kuinka asiaa pohtinut, en ole ikinä ymmärtänyt kunnolla tätä avoliitossa elävien oikeuksien lisäämistä. Ymmärrän kyllä, että vaikkapa toisen äkillinen kuolema on inhimillinen tragedia ja tilannetta pahentaa se, että avopuoliso jää taloudellisesti puille paljaille. Mutta eikö juuri tällaisten tilanteiden välttämiseen ole helppo ratkaisu: avioliitto?

Käsitän mielestäni, miksi samaa sukupuolta oleville kehitetyt rekisteröidyt parisuhteet saattavat tuntua syrjiviltä. On ihan ymmärrettävää, ettei ihminen halua parisuhteelleen erityistä leimaa seksuaalisen suuntautumisensa mukaan. Kun nyt kerran yhdessä ollaan, niin miksi sille pitää kehittää oma, erotteleva nimi? Mikseivät kaikki virallistetut liitot voi olla vain yleisesti avioliittoja?

Miksi sitten toiset haluavat nimenomaan tehdä pesäeroa avioliittoon ja kehittää kokonaan uuden järjestelmän, avoliiton? Onhan avioliitto toki vanha instituutio, ja sillä on ollut (ja on varmasti edelleen) arvottava ja joissain piireissä konservatiivinenkin leima. On ollut tapana mennä naimisiin, sellaista ratkaisua pidetään toivottavana. Myös kirkko ajattelee avioliitoista suopeasti.

Onko tämä historiallinen painolasti kuitenkaan riittävä syy uuden avoliittoinstituution perustamiselle? Jos avoliitossa oleville annettaisiin samat oikeudet kuin avioliitossa oleville, miten nämä kaksi liittoa enää eroaisivat toisistaan muuten kuin sen yhden i-kirjaimen perusteella? Naimisiin menevätkin voivat tehdä avioehtoja ja määritellä tarkkaan haluamiaan oikeuksia. Avioituminen ei maksa mitään (ellei itse halua järjestää megalomaanisia juhlia), joten kaikilla halukkailla pareilla on oikeus ja mahdollisuus mennä naimisiin (tai ainakin rekisteröidä parisuhteensa). Eihän tässä poljeta kenenkään oikeuksia.

Jos haluaa tuulettaa avioliittoinstituutiota, eikö paras tapa tehdä niin ole mennä itse naimisiin ja luoda juuri omanlaisensa liitto? Sillähän tavalla sitä maailmaa vähitellen muutetaan, tekemällä itse toisin. Ulkopuoliset tulevat nyt ja aina hyväksymään ja paheksumaan ratkaisujasi, olivat ne mitä hyvänsä. Kannattaako siitä välittää?