Suku. Mikä sen merkitys on lapsen ja nuoren kasvamiselle? Lapsi kasvaa ja kasvatetaan ydinperheessä, mutta muulla suvulla on oma roolinsa sikäli kun sukua on.

Vanha sanonnan "Yhtä lasta kasvattamaan tarvitaan koko kylä." voidaan ajatella pitävän sisällään sen totuuden että lapsen minäkuvaa ja arvoja muokkaavat hyvinkin monet hänen elämänsä ihmiset.  Kasvaminen on vuorovaikutusta. Henkinen kasvaminen on omien ajatusten peilaamista muihin ja takaisin ja ajatusten kypsyttelyä. On siinä lapsella miettimistä kun aikuisten touhuja katselee.

Perhepiiri voi olla pieni, äiti ja lapsi. Tai se voi olla suuri italialaismallinen, jossa isovanhemmat asuvat samalla taloudessa monilapsisen perheen kanssa. Hiljaiseloa tai hirveää huutoa ja mekastusta.

Verisukulaisten joukkoon liittyy avioliiton kautta toinenkin suku. Avioeron jälkeen uusperheen lapset muuttavat saman katon alle. Välillä joukko kasvaa. Välillä lapset lentävät pesästä.

Suvussa saattaa olla pari luurankoa kaapissa. Perhe voi olla moniongelmainen. Alkoholismia, köyhyyttä, sairautta. Vastoinkäymiset murtavat tai lujittavat. "Suku on pahin" sanoi apina kun raketilla avaruuteen
ammuttiin.

Suku voi yhdistää voimavaransa, ihmiset toinen toistaan täydentäen. Poika pääsee setänsä firmaan kesätöihin. Opettaja auttaa siskonsa lapsia koulutöissä. Ehkä anoppi sekaantuu liikaa lastenkasvatukseen.

Mitä kokemuksia? Selvisitkö hengissä aikuiseksi?